Monday, October 24, 2011

Assalamualaikum..

Alang2 menyeluk pekasam, jangan sampai ketiak masam..eh?wakaka..mengarot neh..

Cf kan sedang usha2 hotel tempat honeymoon...cf cari hotel dari web halal JAKIM..

Kat bawah ni nanti Cf sediakan link untuk kawan2 cek mana2 hotel yang ada pengesahan halal dari JAKIM...

Cf maklum bila dah akhir tahun ni banyak office yang buat annual dinner bagai kan..

Wajib sesapa yang uruskan tempat jamuan dan dinner ni pilih hotel dan restoran yang halal.



Tau tak sebab apa penting kita pilih hotel dengan pengesahan halal JAKIM?

1) Sebab dapur.. hotel ada jugak jual makanan dari daging khinzir tu...kalau dia masak daging tu guna dapur yang sama tuk dia masak makanan lain camana..

2) Daging dan ayam adakah halal?

3) Bahan2 masakan macam sos dan lain2 adakah halal?mana tau dia amik buatan cina yang ada campuran ntah pape yang tak boleh kita makan..

4) Menu dimasak tidak dicampur arak..

Korang mesti tau kan chef hotel ni ada yang masak suka letak arak..

Nak tau lebih lanjut korang boleh baca web Ustaz Zaharuddin ustaz yang terkenal tu.web dia ni banyak info semasa tentang hukum.

Harap kawan2 yang beragama islam hanya pilih hotel yang ada kat web halal jakim untuk pergi bercuti dan dinner.

Berhati2 la nak pilih hotel ni...memang nak makan sedap..dahla bayor pun mahal...pastu haram plak lagi...pilihan di tangan kita..bukan oranglain yang tentukan apa yang masuk ke tekak kita..

p/s : ni untuk peringatan cf gak yang suka bercuti..hehe



Blogger separuh masa | travel | food review | Lifestyle | Love Art | Photography. Contact me dilamin82@gmail.com

10 comments:

Niza Romli said...

info yg bagus..tapi kita mkn kat gerai2 je. hotel? tak mampu derr :)

Santri T.P.I.N.I said...

dila, nanti boleh tak wat entri tentang kod-kod babi pada label makanan yg ditukar sekarang ni...sekarang kod dia berbentuk nombor...

cik najihah said...

yup./.nak makan kat hotel ni kene pikr dulu..
ade tu yg die campur wine

Niena Pengembara Ilahi said...

yup... betul tu..makanan mempengaruhi ibadat kte

Alisya said...

salam..terima kasih sbb follow blog wardah..wardah tlg promote banner cikgu fad di blog wardah (10 jam) sbb cik fad follower yg ke 800..

jemput singgah blog selalu..kalau nk promote banner selalu pun boleh :)

RJ Beena said...

jenjalan pagi disini :)

lieynanilaz said...

penting makan makanan yang halal...:)

Mya said...

betullah. hotel pun kena ada halal jugak kan kak:)

Kancil 8349 said...

jarang makan kat hotel,...sedap lagi makan kat warung kaki lima...hehehe...entah mengapa disitu gak sedap...

Zulfahmi said...

Makanan di hotel mesti disahkan halal kerana pelanggan mereka datang dari pelbagai kaum dan bangsa termasuk yang beragama Islam... Ia penting untuk menarik lebih ramai pelanggan...

gambar makanan buat saya lapar