Friday, December 7, 2012

 
Assalamualaikum.. Salam sejahtera untuk yang bukan beragama Islam... :)

 30 November 2012 aritu cf de bercuti ke Sabah...Cf nak review sikit pasal Sabah dan tempat-tempat best yang cf dah pegi..Sabah memang best...tak rugi kalau korang pegi sana.. :)Di akhir entry ni cf akan tunjuk budget percutian ke Sabah.. :)  

Kundasang

Kundasang adalah tempat yang paling best cf pegi..macam kata sahabat cf "awak akan nampak awan di bawah awak" :)..Kundasang dikelilingi awan dan kabus...lebih-lebih lagi bila selepas hujan...kabus tebal dan sejuk...nyaman..cf tempah Strawberry Garden Hotel kat Kundasang 3 hari 2 malam..banyak dah hotel yang penuh..terlupa nak tempah sebab sibuk sikit..so, kalau korang nak ke sana tempah la 3 minggu awal...boleh la dapat hotel yang cantik sikit macam Kinabalu Pine Resort..Strawberry Garden Hotel pun ok dah..selesa dan murah...Rm90 satu malam untuk harga school holiday. Berhampiran Kundasang ada banyak tempat best yang boleh korang pegi...contohnya cam kat bawah ni ha... :)

 Kinabalu Park



Kat kinabalu Park ni ada tempat nama Timpohon...Situlah tempat mula mendaki Gunung Kinabalu...Korang boleh nampak Gunung Kinabalu jelas kat situ..

 Strawberry Garden Hotel


Ini Pemandangan dari bilik cf...nampak tak awan kat bawah tu... :) Sebenarnya cf lupa snap gambar hotel ni..ni je la yang ada..

 Pasar Ranau


Kat Pasar ni cf beli buah tarap...sedap...kena try kalau datang sabah...buah tarap yang macam nangka tu...

Hot Spring



Sini tempat mandi air panas la...kat situ ada disediakan kolam2 kecik untuk pengunjung..jadi kalau mandi tu takde la bercampur ngan orang lain..boleh isi air panas dan sejuk dari paip yang disediakan dalam kolam tu.  

Canopy Walkway



Canopy Walk ni atas bukit dalam hot spring tu..kena naik bukit sikit la nak ke sana..macam berjalan atas pokok...kalau pandang bawah seram gak la..huuu...tak sesuai untuk orang gayat macam cik eka..heee..tapi boleh cuba nanti eh eka bila datang.. :)  

Fish Massage, Tagal Sg. Moroli



Kalau datang sini tak yah risau la tak dapat pegang ikan tu..sebab bila kaki masuk air je ikan tu akan datang serbu...huuuu..cf geli...tapi ikan ni tak gigit pun..dia takde gigi pun..heee...cuma hisap je camtu...terapi kan..ni ikan kelah..dibela sejak kecil sebab tu jinak...  

Dairy Farm Kundasang



Sini tempat paling best gak...cantik...bila datang sini macam wow...nyaman je..seindah mata memandang...tapi macam ada sesuatu yang kurang kat sini...cf yang rasakannya...:) macam new zealand kan..iklan susu fearnleaf..sini pun banyak awan..:)

 Pulau Sapi

 

Pulau Sapi terletak berhampiran dengan Kota Kinabalu..Pulau Sapi ni air tak dalam..ikan pun banyak..boleh snorkling..tapi kat tepi pantai tu je la..mandi manda berenang-renang memang best sebab air biru...puas hati..Sebenarnya cf amik tiket cuma ke Pulau Manukan..tapi pemandu bot nak hantar 1 Family ke Pulau Sapi ni,so dia singgahkan kami sekali 2 jam kat situ...rezeki cf dapat jejak Pulau Sapi dengan percuma.. :)  

Pulau Manukan

 

Air kat Pulau Manukan dalam sikit..hati-hati la snorkling kat situ..takut lemas je...tapi kat Pulau Sapi dan Manukan diorang de letak sempadan untuk pengunjung mandi manda...jadi tak boleh pegi jauh sangat..bahaya gak kan..mana tau ada jerung..heee.. Percutian ke Sabah memang berbaloi dan memuaskan...Sabah kan kaya dengan keindahan alam..makanan kat sini pun lebih kurang macam kat semenanjung...ada kedai yang sedap dan ada yang tak..huu..kena pandai pilih la..pilih kedai yang pemiliknya pakai tudung untuk muslim eh... Bawah ni cf bagi budget cf untuk percutian ni untuk 2 orang..

 Ni no contact sewa kereta murah ( viva sehari rm90 )
Nik Azlan 019-5851031


30 nov 2012 - 4 dis 2012
  
Tiket Airasia 2 orang = rm312 (2 hala harga promosi)
 Kereta Sewa ( viva ) = rm270 3 hari
 (sehari rm90)

 Strawberry Garden Hotel Kundasang 2 malam = rm180  
Tune hotel Kota Kinabalu 2 malam = rm102
Tiket ke Pulau Manukan = rm60  
Tiket hot spring,fish massage,canopy walk,dairy farm,kinabalu park = rm30  
Makan =rm100 
Upah hantar ke lcct = rm30  
Cenderahati = rm200
 (terpulang kat korang eh)

Jumlah : rm312 + rm270 + rm180 + rm102 + rm60 + rm30 + rm100 + rm30 + rm200 = rm1284

 Rm1284 untuk 5 hari di Sabah...berbaloi kan!percutian perlu dirancang..itu yang paling penting..

 Tips :

1)Tiket Airasia kena tempah masa harga promosi baru dapat harga murah
2)Tune hotel nak harga murah kena tempah awal.cf tempah 10 bulan awal lepas tempah tiket airasia tu..
3)Sediakan budget untuk cenderahati.Takut terlebih budget nanti.

Jom ke Sabah bah!




Sila like dan share di bawah.TQ


Blogger separuh masa | travel | food review | Lifestyle | Love Art | Photography. Contact me dilamin82@gmail.com

19 comments:

Kancil 8349 said...

wah...bestnya...pasti seronokkan...sayang Kancil ndak dapat jumpa masa di KK ari tu...padahal tarikh yang sama Kancil naik ke KK...bukan rezeki orang kata...apapun mesti nak datang lagi kan

erin ijam said...

besssstnyeeee..dh lme nk p sane tp dok pning mne tmpt yg best nk p..kang klu xtau rugi je p..igt nk p mabul tp xde tour guide..thanks kak..after this nk try p..blh gk cuti sekolah thun dpn kn..;) -erin-

Hafizin Jamil said...

kita ada kawan kat sabah kak.. mesti budget jimat lagi kalau pergi.. hehe

Mas Zull said...

assalamualaikum fad....cantiknya pemandangan tu...;)

Mas She Laa HS said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Assalamualaikum..terima kasih..info yg menarik..tumpang tany,boleh sy dapatkan no contact ngn nama compny tmpt puan sewa kereta tu..Insyallah bln 9 ni sy ke sabah..tq :)

Anonymous said...

boleh sy dapatkan contact no utk kereta sewa di sana x..sy bln 9 Insyallah ke sana..

Fad said...

kereta sewa eh..boleh..nanti sy cari balik eh.. :)bg fb awk..nanti sy msj kat ctu

Anonymous said...

Assalam Cikgu,

Menariknye trip ke Sabah.. xsabar jugak nk gi ;-)

Boleh saya dapatkan nombor kereta sewa tu? emel saya nuorisyah@yahoo.com

Thanks in advance..

kinokuniya san said...

seronok yer..
nak tnya kalo nak g pulau sapi, touh down kat mne yer?

Anonymous said...

nak tnya, kalo dari lcct, touch down kat mne yer?

cikgu fad said...
This comment has been removed by the author.
cikgu fad said...

nak ke pulau sapi tu jeti dia kat kota kinabalu je...jeti jesselton.. :)

Anonymous said...

salam,
mintak contact person org yang sewa kereta email saya jsitinoraida@gmail.com

Maya Zuhera said...

Assalam..
Leh bg no cntact org y sewa 2 x?plz email sy mz_myzera@yahoo.com.my
Tqsm..

syanana said...

Assalamaualaikum..
tgh surfing cari info nk ke KK. terjumpa blog CF..menarik..boleh bg cntct org yang sewa kereta tu x? kalau masih ada, email saya yer.. wardah_09@yahoo.com..tq

cikgu fad said...

alamak...ramainya yg mnta no keta sewa..maaf sgt2...xsimpan dah... :(

Anonymous said...

saya org sabah just call 0143302105 untuk tempahan kereta sewa...

Roslan Lan said...

Assalamualaikum..
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
Syarikat SUHAZRINAH ENTERPRISE SDN.BHD adalah syarikat ‘Taxi Limousine’ yang beropersi sejak 5 Tahun yang lalu, mempunyai pengalaman yang mendalam tentang tempat-tempat yang menarik di sabah.
Kami menjemput anda ke sabah untuk bercuti dengan kadar Harga yang rendah dan berpatutan,
sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
+6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
email: taxisabahlimo.com
http//:www.taxisabah.com
Terima kasih Admin..