Sunday, October 13, 2013


Assalamualaikum semua...

Minggu lepas cf pegi bercuti kat Langkawi...
Sebelum ni cf ada post tentang chalet Tree House Malibest Resort kat entry ni


Kali ni cf nak cerita tentang Langkawi dan tempat menarik kat sana...

Cf pegi Langkawi dengan flight airasia dari Kl...Masa tu tiket murah cf boleh dapat rm230 untuk dua orang pergi dan balik...

Apa yang menarik kat Langkawi ni adalah 

1) Ada chalet atas pokok ( kena baca entry kat atas tu ya )

2) Kereta sewa murah..mazda, vios, jazz korang boleh dapat dengan harga rm70 sehari..kalau pergi masa peak season tak dapat la harga tu ya..ni no contact kereta sewa tu

012-4440109 ( sham )

3) Shopping barang-barang kat sana murah sangat2...cf pun rasa2 nak pegi lagi untuk shopping je..hehe

4) Kalau tido kat pantai Chenang akan dengar bunyi ombak yang sangat kuat..best..

5) Cable car ( harga naik rm15/pax )

Masa cf pegi sini sky bridge ditutup buat sementara waktu untuk kerja2 penyelenggaraan..kecewa gak la...sky bridge tu macam jambatan gantung la kat atas gunung tu..memang teringin sangat nak pegi situ..tapi takde rezeki...kata kawan cf dari tahun lepas dia tutup...tak tau bila nak buka balik tu...jadi cf cuma naik cable car dan turun dekat atas sekali tengok2 pemandangan..ada cafe atas tu..bolehla makan2...

6) Under water world ( sini pun tak menarik sangat..tapi boleh la kalau nak tengok ikan yang jarang korang nampak ) harga masuk rm28/pax

Yang tak best kat sana??

1) Island Hopping dia...hmm...Kalau orang pegi becuti kat Langkawi biasanya akan pegi Island Hopping...tapi bagi pendapat cf trip tu tak berapa menarik..biasa2 je..

Harga yang cf dapat untuk island hopping ni rm30/pax..ni yang paling murah..dia cakap dulu rm25...sejak harga minyak naik dorang pun naikkan harga gak...

Contact number untuk island hopping ni cf terlupa..nanti ada cf masukkan eh ..

Nak pegi island hopping ni korang pakaila pakaian yang bersesuaian..jangan pakai tumit tinggi lak...kalau rasa nak mandi pantai korang terus je pakai pakaian mandi...baju renang muslimah ke mcm cf..bukan bikini ye...hahaha

Island Hopping tu akan pegi ke 3 tempat..

a) Tasik Dayang Bunting

Kat sini dia bagi masa sejam...Nak sampai ke tasik ni kena jungle tracking sikit...so untuk warga emas yang tak larat jalan jauh tu kurang sesuai la...Sini kalau pandai berenang mandi best la...sesapa yang tau berenang memang puas hati gak..dalam kot tasik ni....kalau yang tak pandai berenang korang boleh la setakat rendam2 kaki bagi ikan keli kat situ bau kaki korang...wakaka..banyak keli kat tasik tu...


 View kat sini cantik...

b) Eagle feeding

Masa ni dorang akan bawa ke tempat yang banyak helang...takde apa pun buat kat sini..cuma tengok helang terbang2 pastu sambar makanan kat laut...kat ini dalam 10 minit je

c) Pulau beras basah

Ni destinasi terakhir kami aritu...dia akan turunkan kat sini sejam pastu kita berkelah la..mandi manda...air kat pantai ni jernih jugak..tapi keruh2 sikit...ikan pun tak nampak kalau nak snorkeling...ikan yang cf nampak ada kat jeti masa dia nak turunkan kami je...hampa gak...tak sama macam pulau tioman masa cf pegi sana tu snorkling depan chalet je...banyak sangat ikan kat sana...

Kat bawah ni cf letak gambar2 masa cf kat sana...

 Pantai Chenang


View cable car



View dari atas gunung mat chincang


Under water world


Kat sini cf bagitau budget cf ke sana untuk dua orang :

Flight airasia : rm230
Island Hopping : rm60
Kereta sewa : rm70
Makan : rm60
Tree House Chalet : rm230 ( 1 malam )

Sekian... :)

p/s : Tiket ke langkawi tengah murah sekarang..untuk bulan 12 nanti rm130 je sorang...tempahla cepat sebelum habis... :)



Blogger separuh masa | travel | food review | Lifestyle | Love Art | Photography. Contact me dilamin82@gmail.com

6 comments:

Cik Eka said...

takleh nak booking lagi. sebab pas kawen, masing2 busy. hehehehe

cikgu fad said...

Eka terus gi krabi la..hehe...krabi lg best

QueeN TerataI said...

langkawi mmg x jemu.. Queen dh berkali-kali pergi pun rasa nk pergi lagi.. hehehe

Cik Eka said...

plan gitula. kerabiiiii. hehehehehe

Bumilangkawi said...

skng airasia dh ade sales..subscribe je newsletter kompem x miss..hehe

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.