Thursday, September 15, 2011


Aku sendu dalam kelaparan



Kau sendawa dalam kekenyangan


Kan sehati sejiwa camni..heee


Tak baik weh camni...huhu

(Gambar ehsan google)

Baca sini :



Sendu Sendawa


Tidak sempurna iman
Jika kau tidur dalam kekenyangan
Sedang jiran tetanggamu
Menangis kerana kelaparan
~ Al-Hadis ~

Dua kata yang berbeza
Dicantum menjadi satu
Tetap tidak kan sama maksudnya
Berlain sifatnya, nilainya, hikmatnya
Sendu dan sendawa


Adakah kau tahu
Siapakah mereka jiran tetanggamu
Pernahkah engkau melihat
Apakah dalam sendu atau sendawa
Kenalilah dan bertegurlah sapa
Dengan akhlak yang mulia
Hidup berjiran susah dan senang
Suka duka dirasa bersama

Hak tetangga berkenal bermesra
Hak tetangga menggembirakannya
Hak tetangga bertanya khabarnya
Makan minumnya semua

Kenalilah jiran kita
Hormatilah kita sesama kita
Hormatilah jiran kita, bersaudara

Hak tetangga menutup aibnya
Hak tetangga doakan mereka
Hak tetangga menjaga hartanya
Sakit demamnya

Hormatilah jiran kita
Kita sesama kita

Bersaudara ibarat pohon tumbuh merendang
Jadi teduhan musafir lalu
Hujan dan panasnya

Bersaudara ibarat tubuh manusia
Satu anggota terasa sakit
Sakitlah seluruh anggotanya

Lagu : Manis Helma (Hijjaz Records Sdn. Bhd.)
Lirik : ITO Lara (Gurindam Entertainment)
Penyanyi :Mestica
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.
Penerbit : Isman Isam
Program Muzik : Mohar

p/s :Tetangga itu termasuk la kawan blogger, kawan office, kawan sekolah, kawan sekelas okey..:):)

Nak dengar lagu ni klik sini.


Klik bawah untuk share.Terima kasih.
Categories:


Blogger separuh masa | travel | food review | Lifestyle | Love Art | Photography. Contact me dilamin82@gmail.com

16 comments:

KiKiHanakO said...

;) nice song n lirik

cik pulau said...

cam tak pernah dgr je lgu nii..huhuhu

Acik said...

acik ni tetangga ke cikgu? :)

DamaVK said...

info yang menarik... bru tawu tetangga tu termasuk smua sahabat kita.... emmm... thanks...

Anum said...

nice song....

Niena Pengembara Ilahi said...

tucing atas tu nk membuli je keja dia

anismelon said...

tak pernah dgr lagu nie lg kak..pe pon ape je yg kite wat sentiasa ingt org len same..:)

Ijah EmoTemo said...

hihi comel!

cik najihah said...

comelnye kucing tuu

Mya said...

lirik indah. kebetulan kita dua post pasal kucing hari ni =)

maszull said...

salam....comei kucing tu,lagu nyer pun sedap...:)

ayie said...

comel la kucing tu..hehe

Ajeyy Rawk said...

Assalamualaikum .. lama sungguh Ajeyy tidak berblog .. update pun dah lama .. blogwalking blog sahabat2 pun dah lama x buat ..

hehe, jom baca dan komen 2 entry latest dari Ajeyy :

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/diari-hari-raya-aidilfitri-2011.html


http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/nikon-get-together-at-kota-bharu.html


have a nice day gengs :))

Mya said...

comel kan kucing ni. hee

aiEz said...

suka sgt lirik lagunya..sgt bermakna...patut masyarakat skarang kena amalkan mcm dlm lgu ni...:)

cik wanie Lovela (CWL) said...

x tahan kucing tuu