Thursday, October 6, 2011

Assalamualaikum..

Tengok je tajuk, mesti ramai senyum2 teringat buah hati kan.kan...hahaha..jom tengok camana nak risik perangai diorang camana :

1) Adakah dia solat?

Ni yang paling penting..tengok dia jaga solat ke tak...kalau si dia amik berat hubungan dengan Allah dan sentiasa ingatkan korang suh solat, InsyaAllah dia calon suami terbaik..

2) Cara bercakap

Boleh tengok dari cara dia bercakap dengan oranglain di sekeliling dia...kalau dengan kita pasti lemah lembut je kan..kadang2 tu semua palsu..cinta ni kan kadang2 lain kat depan kita, lain plak kat belakang...cek la cara dia cakap tu lembut ke, sombong, rendah diri atau panas baran..

3) Hubungan dengan keluarga

Perhatikan hubungan kekeluargaan dia...adakah dia baik dengan adik-beradik, mak ayah atau seorang yang bermasalah dengan keluarga...Inilah penanda yang paling baik untuk tau akhlak seseorang lebih-lebih lagi dengan mak ayah dia..kalau dengan mak ayah pun dia boleh melawan, apatah lagi dengan korang..

4) Hubungan dengan rakan

Dah cek hubungan dia ngan keluarga, cek pulak hubungan sosial dia...dengan sape dia berkawan, apa feedback kawan2 dia tentang si dia..tu sume kena amik tau gak...kalaulah kawan2 dia banyak complent hal negatif je pasal si dia, pasti ada yang tak kena...be carefull..bukan apa..kadang-kadang dunia percintaan ini nampak baik dan indah kat depan mata je..padahal belakang kita?Tuhan je yang tau...

Jangan terlalu percaya dengan pandangan mata..kerana adakalanya ia menipu kita...pasangan kita adalah dia yang akan menemani kita sepanjang masa selepas berkahwin..anda akan menyesal andai ambil mudah semua ni...kalau lah si dia panas baran, kuat cemburu,pendengki, suka memaki hamun, suka naik tangan bila marah?adeh..gelap dunia ni sayang oi...huhuhu



Google..seram wei kalau suami korang camni nanti..huhuhu


p/s : rugi kalau kahwin lambat..kih3

Klik bawah untuk share.Terima kasih.


Categories:


Blogger separuh masa | travel | food review | Lifestyle | Love Art | Photography. Contact me dilamin82@gmail.com

13 comments:

speak on mind said...

memang perlu memilih cuma jangan terlalu memilih...hehehehe :-)

CikGu Ma said...

saya nak kawen..tp xda org nak..cne????huk3...

Niena Pengembara Ilahi said...

moga nina dpt suami yg lengkap pakej kt atas tu

Mya said...

thanks utk tips ini kak =p

Azzah said...

yang no 1 tu penting

cik najihah said...

thanks mengingatkan kak:)

Tentang Kita said...

semlm de tgk semanis kurma..ader sorang pemanggil tu kata b4 kawen husband dia mmg seorg yg baik tp lepas kawen semuanyer dh berubah...seriau kan klu dpt yg mcm tu

Nafisah Ruslan said...

semua diatas kontra dgn teman hidup saya. tapi kadang2 dia baik sangat, kadang2 nakal sangat.. macam mana la tu.. hehe

yura said...

em..betul pe y di kongsi...x alah unk memilh sbb kat dunia ni x sape y perfect..kdg2 pe y kite nak kt x dpt... so seeloknye trime yang wat kt rse di lindungi n di jge dgn baik hehehe

msredcheesecake said...

Kadang2 dah cek, suma ok.... Tapi after several year of marriage, suma jadi tak ok..... Manusia berubah.... Doa..

Cik Eka said...

eka nak kawen cepat,tapi kekangan kewangan ni..adehai......

Elih Japahar said...

Memilih tak salah..sbb kita pun dipilih jugak kan :)

lieynanilaz said...

hurm...takut tersalah pilih...huhu...:)